Korisničko ime: Lozinka:
Toyota inovacije » Hybrid Synergy Drive

Hybrid Synergy Drive®

Novi hibridni sistem koji je debitovao u Toyoti Prius je prvi takav ikada razvijen prema revolucionarnom konceptu nazvanom Hybrid Synergy Drive®. Dosadasnje generacije hibridnih modela su pozivale na vodecoj ulozi motora koji pokrece gorivo, a elektromotor je postojao vise kao pomocno sredstvo. Hybrid Synergy Drive® daje elektromotoru znacajnu ulogu sa naglaskom na performanse. 

Novi Prius, koji pokrece Toyota's Hybrid Synergy Drive® tehnologija, objedinjuje visoke performanse, nisku potrosnju goriva, lidersko mesto na polju ocuvanja zivotne sredine, a sve to sa mnogo stila.

Sta je Toyota Hybrid Synergy Drive®?

Hybrid Synergy Drive® ne predstavlja samo evoluciju originalnog Toyota Hybrid System-a (THS). To je potpuno nov koncept kojim ce se obezbijediti najbolje moguce rjesenje za one koji zele da usklade zadovoljstvo voznje i minimalno stetan uticaj na zivotnu sredinu. 

Snazniji 1.5 litarski benzinski motor radi uporedo sa manjim efikasnijim elektromotorom, kako bi do izrazaja dosle one osobine koje Prius pozicioniraju kao ozbiljnog takmicara D segmentu. I zaista, gore pomenuti elektromotor je sada snazniji od vecine 1.0 ili 1.2 litarskih motora sa unutrasnjim sagorijevanjem. Sa 400Nm obrtnog momenta pri od 0 do 1200 obrtaja u minuti, obrtni momenat koji stvara Prius dostize onaj koji imaju V6 dizel motori. Rezultat toga je ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 11 sekundi, sto je gotovo tri sekunde manje od trenutnog modela i uporedivo je sa konvencionalnim 2.0 litarskim dizel automobilima. 

Napredni sistem kontrole hibridnog vozila koristi elektricni motor kao glavni izvor snage, sto daje izuzetno glatku voznju. Ubrzavanje je snazno, ali linearno, narocito za brzine u intervalu od 50-80 km/h, a buka i vibracije su minimalne.

Hybrid Synergy Drive® - visoke performanse i mali uticaj na zivotnu sredinu:

- ubrzanje 0-100 km/h za 10.9 sekundi uz kombinovanu potrosnju goriva od 4.3 l/100 km; 
- u odnosu na svoju velicinu i tezinu, elektromotor je najsnazniji na svijetu; 
- benzinski motor zasnovan na Atkinsonovom ciklusu je trenutno najefikasniji takav; 
- pametan regenerativni sistem kocenja koristi kineticku energiju automobila za punjenje baterije hibridnog vozila; 
- benzinski motor se automatski gasi kada se Prius zaustavi u saobracaju.