Korisničko ime: Lozinka:
O Toyoti » Toyota i okolina

Stalni napori za poboljšanjem standarda kroz radna mjesta radikalno su smanjili uticaj proizvodnje u našim pogonima na životnu okolinu. Na primjer:

Toyotine fabrike u Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj su dosegle ambiciozan cilj: uopšte ne odlažu otpad na deponije*. Primenom TPS principa, osoblje pažljivo prati stvaranje otpada tokom proizvodnje i smišlja prikladna rješenja za smanjenje, ponovnu upotrebu ili recikliranje svog „otpadnog“ materijala. To je rezultiralo smanjenjem količine otpada koji se baca na deponije za 73% od 2001. godine.

Od 2001.

Ukupna upotreba energije po automobilu smanjena je za 37% u svim evropskim proizvodim pogonima.
Upotreba vode je u Evropi smanjena za 34%.
Otpad nastao od ambalaže je smanjen kroz potpunu upotrebu povratne ili ambalaže koja se može reciklirati.
Emisije isparljivih organskih jedinjenja po kvadratnom metru obojene površine smanjene su za 21%.
* Nula otpada na deponije: na deponije je odloženo manje od 3% količine odložene u 1997.

Ekološka proizvodnja Toyote Prius

Proces proizvodnje novog modela Priusa je organizovan tako da se smanji količina energije potrebne za pravljenje automobila, tako da je emisija CO2 tokom proizvodnje smanjena za 31% u poređenju sa proizvodnjom prethodnog modela Priusa.

Za tepihe vozila korišćena je posebna eko plastika napravljena od biljaka. To je dodatno smanjilo emisiju CO2 tokom proizvodnje.

Baterije su manje i efikasnije, pa je rezultat za 33% manja emisija CO2 tokom proizvodnje u poređenju sa prethodnom generacijom Priusa.

Toyota Prius se može 90% reciklirati!